Hoe memes zijn onstaan en een hele subcultuur werden

Memes, ze zijn overal! Je ziet ze op sociale media, in WhatsApp-groepen, en zelfs op straat. Maar hoe zijn memes eigenlijk ontstaan en hoe zijn ze uitgegroeid tot de massive subcultuur die ze vandaag de dag zijn? Laten we eens kijken.

ontstaan memesWat is een meme?

Een meme is een beeld, video, stuk tekst of ander stuk content dat zich snel verspreidt over het internet. Het doel van een meme is meestal om mensen te laten lachen of te informeren. Memes zijn een manier voor mensen om zich uit te drukken en om een bepaald punt over te brengen op een leuke en herkenbare manier.

Hoe zijn memes ontstaan?

De term “meme” werd voor het eerst gebruikt door de biologische antropoloog Richard Dawkins in zijn boek “The Selfish Gene” uit 1976. Dawkins beschreef memes als cultuurelementen die zich snel verspreiden, net zoals genen. Hij stelde dat memes net zo evolueren als organismen, en dat ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden om te overleven.

Het was echter pas in de late jaren 90 en de vroege jaren 2000 dat memes echt opgaven in populaire cultuur. Dankzij de opkomst van het internet en sociale media werden memes steeds toegankelijker en konden ze zich sneller verspreiden dan ooit tevoren.

Hoe zijn memes uitgegroeid tot een subcultuur?

Vandaag de dag zijn memes een belangrijk onderdeel van de online cultuur. Mensen gebruiken memes om te communiceren, politieke standpunten uit te drukken, en om te lachen. Er zijn zelfs hele websites en communities opgezet rondom het maken en delen van memes.

Memes zijn ook een manier voor mensen om deel uit te maken van een groep. Als je de memes begrijpt die worden gedeeld in een bepaalde groep, dan voel je je meer verbonden met de andere leden van die groep. Hierdoor zijn memes uitgegroeid tot een manier om culturele identiteit uit te drukken.

Waarom zijn memes zo populair?

Er zijn veel redenen waarom memes zo populair zijn geworden. Ten eerste zijn ze eenvoudig te maken en te delen, wat betekent dat iedereen zijn of haar eigen memes kan creëren en verspreiden. Ten tweede zijn ze ontzettend flexibel: ze kunnen over alles gaan en aangepast worden aan de huidige gebeurtenissen of populaire culturele referenties.

Misschien vind je deze posts ook wel leuk…

Mijn favoriete meme van de verkiezingen in de VS

Memes

Mijn online vriendin Anneke (die ook een blog heeft, check hier!) hebben samen een groepje waar we memes delen met elkaar. De verkiezingscampagne in de VS was natuurlijk een groot succes in onze chat, en ik heb er extreem veel van genoten. Ik dacht dat alle trump-photoshops goud waren – maar toen kreeg ik deze […]

Read More
depression meme zelfmoord

Depressie-memes: een heel subgenre

Memes

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Iedereen gaat wel eens door een diep dal. Voor mij zijn er op dat moment DEPRESSION MEMES, een heel subgenre van memes rond depressie, zelfmoordgedachten en ongelukkig zijn (als je met échte zelfmoordvragen zit: contacteer de zelfmoordlijn!). Deze memes geven mij steeds een gevoel van: “I’m not alone with […]

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.