Hoeveel calorieën zitten in koffie?

We worden ons er met elkaar steeds beter van bewust dat we goed moeten opletten wat we eten en drinken. Niet voor niets kijken we regelmatig op de achterzijde van een verpakking om te kijken hoeveel calorieën hier nu eigenlijk in zitten. Dat geldt niet alleen voor ons eten, maar ook voor het drinken. Vooral in frisdranken en sappen zitten natuurlijk ontzettend veel suikers, die op lange termijn door het lichaam worden omgezet in vetten. Kortom, niet heel gezond dus! calorieën koffieNiet voor niets is daarom ook het advies om veel water te drinken. Maar hoe zit dit eigenlijk met koffie? Hoeveel calorieën zitten er in een kop koffie? Wil je het weten, lees dan snel verder!

‘Zwarte’ koffie

Een eenvoudige kop zwarte koffie zonder melk en suiker bevat praktisch geen calorieën. Dit komt doordat het merendeel bestaat uit water en alleen de geur- en smaakstoffen van de koffie in het water worden opgenomen. Dit zorgt uiteindelijk voor de karakteristieke smaak zoals we koffie kennen. Een kop koffie van 250 milliliters, wat overigens vrij fors is voor een kop koffie, bevat maar 2 calorieën.  Daarnaast zitten er nog enkele andere voedingsstoffen in koffie, zoals zout (0,01 gram) eiwit (0,5 gram) en koolhydraten (0,2 gram). Koffie zonder melk en suiker wordt daarom ook vaak genoemd in de lijst met caloriearme dranken.

koffie met melkKoffie met melk

Kies je voor een kop koffie met melk, dan zitten hier vanzelfsprekend natuurlijk veel meer calorieën in. Ook dit is weer afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt. Kies je voor koffiemelk of gebruik je havermelk?

Als we uitgaan van een eenvoudige kop koffie met een cup melk, dan bevat dit melkcups ongeveer 10 ml melk. Deze cups bevatten 11 calorieën waarvan vet (0,4 gram) koolhydraten (1,1 gram) Eiwit (0,7 gram) en zout (0,03 gram).

Een kop koffie met melk is dus niet per definitie erg. De calorieën die in een cupje melk zitten zijn dus bijna te verwaarlozen. Toch; als je gaat voor een cappuccino of zelfs een flat white dan wordt het allemaal wel een stuk meer, natuurlijk!

Koffie met suiker

Wanneer je regelmatig suiker in de koffie doet, dan is het een ander verhaal. Vooral wanneer je kiest voor een suikerklontje, dan kunnen de calorieën aardig snel oplopen. Een gemiddeld suikerklontje weegt zo ongeveer 5 gram. Dat betekent dat je per kop koffie 5 gram suiker binnenkrijgt. Je kunt je wel voorstellen dat dit met een aanbevolen hoeveelheid van 50 tot 70 gram per dag aardig snel kan oplopen. Al helemaal wanneer je aan één klontje niet voldoende hebt en er dus twee per keer in doet.

Koffie met suiker en melk

Heb je zowel suiker als melk in de koffie, dan loopt het totaal natuurlijk snel op. Met gemiddeld 20 calorieën per suikerklontje en 11 calorieën per melk cup, krijg je per kop koffie in het gunstigste geval 31 calorieën binnen. Drink je 5 tot 8 koppen koffie per dag, dan is dit een gemiddelde van 250 calorieën per dag extra. Je doet er daarom dus ook goed aan om zo snel mogelijk de suiker volledig achterwege te laten of te vervangen door iets anders.

Misschien vind je deze posts ook wel leuk…

netflix met je partner

Tips voor een gezellige Netflix-avond met je partner

Vondsten

Een gezellige avond Netflix kijken met je partner is een geweldige manier om samen te ontspannen en te genieten van een goede film of serie. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jullie avond zo leuk mogelijk is: Plan een specifieke datum en tijd Het is belangrijk om een specifieke datum en tijd […]

Read More
ponzispel

Drie manieren om nooit het slachtoffer te worden van een ponzispel

Vondsten

Ponzispellen zijn bedrieglijke constructies die mensen vaak in financiële problemen brengen. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze oplichtingspraktijken. In dit artikel wil ik met jou drie effectieve manieren delen om nooit het slachtoffer te worden van een ponzispel. Wees gerust, ik ga je niet lastigvallen met technische termen of langdradige uitleg. Ik […]

Read More
dieten niet werken

De nummer 1 reden waarom diëten niet werken

Vondsten

Bijna half België is op dieet of denkt eraan. Vroeger was overgewicht zelden een onderwerp van gesprek en vandaag de dag komt het bijna dagelijks te sprake. Dit heeft er mede toe geleid dat het aantal (soms magische) diëten niet meer op twee handen te tellen zijn. Om maar eens een paar populaire te noemen: […]

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.